Voor de zorgverzekeringswet wordt met Europa bedoeld: de EU/EER-landen en Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Gedurende de periode dat een militair of burgerambtenaar in deze landen is geplaatst (woont), vallen de bij hem/haar wonende gezinsleden buiten de Zorgverzekeringswet. De gezinsleden mogen dus niet ‘verplicht’ bij VGZ of een andere Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd blijven. Voor de burgerambtenaar zelf geldt dit niet. En ook de militair blijft ‘normaal’ verzekerd bij SZVK.
Gezinsleden wel ‘verplicht’ in Nederland verzekerd voor ziektekosten
Blijven de gezinsleden in Nederland werken of ontvangen zij een WW- of Ziektewetuitkering? Dan blijven zij verplicht verzekerd wanneer zij aan één van de aanvullende voorwaarden voldoen:
Het gezinslid blijft in Nederland werken
Als zij in Nederland werken en tenminste 75% van de werkzaamheden fysiek in Nederland verrichten. In de ‘telecom’ is dit percentage: 50%.
Het gezinslid ontvangt een WW- of Ziektewetuitkering
De verzekeringsplicht blijft bestaan wanneer zij verhuizen naar een land binnen Europa.
Controle van de verzekeringsplicht?
De regels kunnen ingewikkeld zijnen per persoon verschillen. Vraag daarom bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een Wlz-onderzoek aan (de Wlz is de Wet langdurige zorg). De SVB bepaalt het verzekeringsrecht (=plicht). Let op: een onderzoek bij het SVB duurt vaak 8 weken of langer.
Buitenlandregeling
Wanneer een gezinslid van een in het buitenland geplaatste militair of burgerambtenaar een pensioen of andere uitkeringen (niet zijnde WW- of Ziektewetuitkering) uit Nederland ontvangt vallen zij onder ‘Buitenlandregeling’. Voorbeelden van pensioenen of uitkeringen zijn een AOW, WAO-, WIA- of WAZ-uitkering, zie overzicht Rijksoverheid.
De ‘Buitenlandregeling’ is een afspraak tussen Nederland en de andere verdragslanden over medische zorg en de vergoeding hiervan. De verdragsbijdrage (premie) voor de basiszorg in het land waar zij wonen (geplaatst zijn) wordt ingehouden door het pensioenfonds of uitkeringsinstantie in Nederland. Bij een plaatsing in de EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, is ook basiszorg in Nederland en medisch noodzakelijke zorg in een aantal landen in Europa geregeld.
Voor meer informatie bezoek de site van het CAK of neem contact met het CAK op. Valt een gezinslid onder de ‘buitenlandregeling’ dan adviseren wij om dit altijd bij het CAK te melden. De deelname aan de ‘buitenlandregeling’ is namelijk verplicht!
Partner is geen inwoner van Nederland
Een ‘buitenlandse’ partner (niet eerder inwoner van Nederland) van een militair of burgermedewerker valt niet direct onder de Zorgverzekeringswet. Wanneer hier sprake van is of twijfels over de status? Vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een Wlz-onderzoek aan (de Wlz is de Wet langdurige zorg). De SVB bepaalt het verzekeringsrecht (plicht). Let op: een onderzoek bij het SVB duurt vaak 8 weken of langer. Blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van verzekeringsplicht in Nederland? Dan kan de partner een aanvraag doen voor de VGZ-SPD zorgverzekering.